Herald Ballagrár-ból.

Monológ

/Három felvonásban/

 

1. Vizsga előtt

Jobb zsebemben nyúlláb, (amely a rossz tétel kihúzásától véd), bal zsebemben adóvevő, (amivel, a fenti teammel tartom az összeköttetést).

Előzőleg megvesztegettem a takarítónőt (a 6 koituszt 4-re alkudtam le), aki vizelethajtót csempész a prof. kávéjába, 12:15-kor.

Önkéntes tűzoltó barátom jön ellenőrizni a poroltókat, a barátnőm pedig levetkőzik a szomszédos ablakban.

Baritonomat, (amelyet a Hangulatból jövet gyakorta csillogtattam a prof. ablaka alatt éjfél után), szándékosan köhécselővé változtattam, egy doboz szénpor lenyelésével.

Álmos és undorító arcomat, (amelyen az érdeklődésnek a leghalványabb nyoma sem volt az előadásokon), szerencsére ritkán láthatta, de minden katalógusomról hoztam megnyerő igazolásokat, az Ecseri legjobb okirat hamísítójától.

Bő malaclopómba laponként belevarrtam a biológiai lexikont. Kihúzható tételemet már három napja kihúztam, itt lapul a zsebemben.

Természetesen hajnali fél 3-ra megyek le, hogy még 23. Lehessek.

Igaz, aznap 23-an vizsgáznak, de a putnoki halott látó asszony úgy tanácsolta, hogy hemperegjek meg meztelenül trágyában, a botanikus kertben, háromszor oda-vissza.

A tanszék előtt, Hegedűs Tünde vezetésével tarka-barka sátortábor feszül, gulyáságyúval, kártyavető cigányokkal. Igen hangulatos.

Gyakorlati jegyem természetesen elégtelen, jegyzeteim nincsenek. A tankönyvet, (mint általában) 1902-ben írták, szálkás gót betűkkel, illusztrálva a Franklin és Társa kőnyomatos rajzokkal.

Egészségi állapotom: Csillapíthatatlan bélgörcsök, vérnyomás 220, az utoljára magamhoz vett zsömle, (amit három napja vettem magamhoz), lassan csúszik rá a májamra. Idegbaj. Nikotinmérgezés, légszomj, impotencia.


2. Vizsga után

- pro-

Te Öreg ! Tudod mi ez ? Egy nulla. Egy nullovics !

A profot leiskoláztam, nyitva maradt a szája, begörcsöltek a gyönyörizmai.

Mesterséges lélegeztetést kapott.

Lassan mondtam, had jegyzetelhessen. Nem tudtam tőle megtagadni…

A titkárnőjét felszedtem.

Azt mondta, ha a lepedőn csak tized annyit alakítok, akkor felülteti a bronz szobromat Kálmán herceg mögé a lóra.

Puskázni egyébként teljesen lehetetlen. Két szemvillanás interferenciáért már rád uszítják a vérebeket.

Itt csak olyan jól felkészült alakoknak van keresnivalója, mint amilyen én vagyok !


3. Vizsga után

- kontra -

Ha láttad volna ezt a hólyagot !

A profnak 39 dioptriás szemüvege van, mégis kiszúrta, amikor remegő kézzel szétszórta a puskáit a földön.

Majd nyüszítetni kezdett, és azt mondta, hogy azokat mi dugdostuk a zsebébe.

A tételekről annyit mondott, hogy ő egy nyomorult és elbutult féreg, közben pedig sírt, de úgy, hogy a titkárnő azt mondta, hogy felakasztja magát, ha nem engedi át a prof.

Továbbá közölte, hogy darócruhában fog minden reggel csúszkálni a tanszék előtt, és gyermekeit a legfontosabb gáztörvényekről fogja elnevezni.

Aztán, mielőtt az érzékeny lelkű titkárnő meghúzta volna a hurkot, megkapta a kettest…