Gazsi Népe-bõl

Sokol nagyberendezés vizsgálata

 

Nemrégiben abban a szerencsében volt részem, hogy a Szovjet HI-FI főszerkesztője, Iván Afaszijevics elvtárs meghívott a Mitisinszkij Masinosztraityelnij Zavód gyár retrográdi üzemrészlegébe, ahonnan a HI-FI rajongókat világszerte elkápráztató, SOKOL hangtechnikai nagyberendezések érkeznek.

Itt személyesen is módomban állott megcsodálni az eddig csak nyugati szaklapokból ismert berendezést, amely az alábbi komponensekből áll:

  • 1 db formatervezett, kagylós vonalú, mono fülhallgató,
  • 1 db lóbőr hordtáska,
  • 1 db térben és időben illesztett, polivitaplex műanyagház,
  • 1 db mechanikus akkumulátortöltő berendezés,
  • 1 db közép, ill. hosszúhullámú vevőkészülék (a megrendelő külön kérésére !)

Iván Afaszijevics, a gyár főmérnöke, 14 vodka elfogyasztása mellett bizalmasan meghívott a másnap, odesszai szükséglakásán rendezendő szeánszra.

Másnap, reggeli csengetésemre, felesége, Vera Turbina nyitott ajtót, aki később, 350 kg-os testsúlya miatt, rendkívül jó, akusztikus csillapító közegnek bizonyult.

A nagyberendezés vizsgálata elvtársi légkörben zajlott le.

Először is Afaszijevics házi műszerparkjának segítségével megmértük a frekvenciát, a frekvencia függvényében. /A kimenő frekvencia, a bemenő függvényében ábrázolva, olyan görbét eredményezett, ami leginkább egy fütyire emlékeztetett, "hatóra állásban"/

Az eltérést valószínűleg a lakkozott, lóbőr hordtáska szennyezettsége okozta. Ezért a hordtáskát felületi kezelésnek vetettük alá.

Vagyis Iván Afaszijevics ráköpött, majd Vera Turbina egy szarvasmarha bokszoló kefével, egyenletes eloszlásban felvitte a teljes felületre, ezáltal, mintegy impregnálva azt.

/Az újonnan felvett görbe rögtön kisimult !/

A teszt során meghallgattuk Szergej Filodendró hegedűművész előadásában, Balakirov XVII. prolettáját, melyet a Moszkvoj Rádió, külön kérésünkre, egyenesben közvetített a Felharmónikusok Házából.

A vakteszt során, mindenkinek feltűnt, hogy a berendezés milyen élethűséggel hozza a hegedűhangokat !

Kérdésünkre Afaszijevics bizalmasan elárulta, hogy a gyártás során, Észak-uráli élmunkások által kitermelt fából készült, hegedűgyantát használnak fel a forrasztáshoz.

A szívélyes légkörben lezajlott találkozó legszebb pillanata az volt, amikor Afaszijevics elvtárs, búcsúzóul a kabátzsebembe csúsztatta a Sokol nagyberendezés egy vámkezelt példányát a retrográdi repülőtéren.