James Thurber

A gébics és a mókusok

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer két mókus, férj és feleség. A mókusférfi úgy gondolta, sokkal szórakoztatóbb művészi alakzatokba rendezni a diókat, semmint egyszerűen csak felhalmozni őket, hogy látható legyen, mennyit tud összegyűjteni.

A felesége viszont azt szerette volna, ha annyi diót gyűjtenek, amennyit csak bírnak. Mondta is a férjének, hagyjon fel a művészkedéssel, sokkal több diónak jutna hely a tágas üregben, és hamarosan ő lenne a leggazdagabb mókus az erdőben.

A férfi nem hagyta, hogy gátolják művészi ambícióit, az asszony pedig dühbe gurult, és elhagyta - Majd elvisz a gébics, meglátod - károgott Mókusné - mert ilyen balfácánt, mint te, még nem hordott a hátán a föld.

Három nappal az után, hogy elment, férjének banketton volt jelenése, ám szó, ami szó, nem találta sem a mandzsettagombját, sem az ingét, sem a nadrágtartóját, és nem tudott elmenni.

Tiszta haszon, mert a bankett résztvevőit megtámadta, és egytől egyig felfalta egy menyét.

Másnap egy gébics kezdett ólálkodni a mókusüreg körül, várta, hogy lecsaphasson. Az üregbe nem fért be, mert a bejáratot eltömte a rengeteg szennyes ruha és a mosatlan edény.

- Reggeli után, majd kijön sétálni, és akkor elkapom - gondolta a gébics. De a mókus átaludta a napot, és csak sötétedéskor kelt fel reggelizni. Akkor kijött, hogy szippantson egy kis friss levegőt, mielőtt hozzáfogna új művéhez.

A gébics lecsapott, hogy elragadja, de alig látott a sötétben, beverte a fejét egy égerfaágba és kimúlt.

Néhány nap múlva visszatért a mókusfeleség, és látta a szörnyű rendetlenséget a házban. Az ágyhoz ment, és felrázta férjét.

- Mit csinálnál te nélkülem ? - kérdezte.

- Hát… gondolom, csak úgy éldegélnék - vonogatta a vállát a férje.

- Öt napig sem bírnád ki ! - torkollta le az asszony.

Kisöpörte a házat, elmosta az edényt, mosodába küldte a szennyest, aztán ráparancsolt a mókusra, hogy keljen fel, mosdjon meg és öltözzön fel. - Egészségtelen naphosszat ágyban feküdni, és semmit sem mozogni - mondta.

Sétálni indultak a ragyogó napsütésben, ám a gébics bátyja, egy Lecsap nevű, elragadta, és megölte mindkettőjüket.

Tanulság: Ez a kis mozgás ugye jólesett ? Mindenki frissebb, fiatalabb lett. Mozgása öt perc nem is nagy idő, és ha túléled ismételhető.